top of page

Een volledige of partiële prothese
om een of meerdere tanden
te vervangen

tandartspraktijk Den Waterboord

PROTHESEN, DAT IS MAATWERK TOT IN DE PERFECTIE

Een uitneembare prothese of kunstgebit is een veelgebruikte oplossing voor het vervangen van meerdere ontbrekende tanden of kiezen. Er is sprake van een partiële prothese als slechts een aantal tanden of kiezen wordt vervangen.

Als het gehele gebit vervangen moet worden, is een volledige prothese nodig.

Het maken van een goed passende gebitsprothese is een secuur werk en daarvoor werken wij samen met een tandtechnicus. Er worden eerst afdrukken van uw gebit gemaakt. Daarbij wordt nauwkeurig bekeken wat de beet van uw gebit is. M.a.w.: hoe u met uw tanden en kiezen dichtbijt. Bovendien is het esthetische aspect even belangrijk. Er wordt dus ook veel aandacht besteed aan de gewenste kleur en vorm van de nieuwe tanden en kiezen. 

Op basis van deze informatie maakt de tandtechnicus een proefprothese. Indien die goed past en als u tevreden bent over het eindresultaat, wordt de gebitsprothese definitief geplaatst.

tandprothese
kronen of bruggen

KRONEN EN BRUGGEN, EEN PASSENDE OPLOSSING

Als tanden of kiezen grotendeels verloren zijn gegaan, maar de wortels nog intact zijn, kan gekozen worden voor kronen. Een kroon wordt geplaatst op de bestaande wortel van een kies of een tand of eventueel op een implantaat.

Is de kies- of tandwortel niet meer aanwezig, dan is een implantaat een eerste optie. Maar een alternatief is de plaatsing van een brug. Die bestaat meestal uit een set van drie kronen, waarbij de middelste kroon op de plek van het verloren element komt.

PLAATSEN VAN KRONEN EN BRUGGEN

De werkwijze voor kronen identiek aan die voor prothesen. Na een detailafdruk van de tanden, de kleur- en vormbepaling wordt de kroon of brug perfect op maat gemaakt. Onze tandarts plaatst ze en kijkt na of de nieuwe elementen mooi in het gebit passen.

Enkele aandachtspunten:

  • Prothesen, kronen en bruggen kunnen tientallen jaren meegaan. De enige voorwaarde is een goede mondhygiëne.

  • Kronen, brugwerk en gebitsprothesen zijn maatwerk en verschillen dus van patiënt tot patiënt. En zo ook de prijzen. Informeer bij uw mutualiteit voor de terugbetaling.

onze praktijk
bottom of page